Naturalne barwienie jajek to świetny pomysł na wspólne eksperymenty w kuchni. Naturalne barwniki takie jak kapusta, cebula, szpinak, buraki i kurkuma wpływają na zmianę koloru jajka – kolory jajek zmieniają się czasem niezwykle spektakularnie.

          Do zabawy w barwienie potrzebujesz: białe jajka, buraki, cebulę, szpinak lub pietruszkę, kurkumę, czerwoną kapustę, ocet, masło lub oliwę. Dodatkowo będziesz potrzebować: garnek, wodę, łyżkę, deskę do krojenia i nóż.

         

Barwienie jajek cebulą i burakami

              Obierz cebulę i wrzuć łupiny do garnka. Następnie zalej je wodą i dodaj 2 łyżki octu. Włóż do wody surowe jajko i gotuj przez kilka minut. Najlepsze efekty kolorystyczne otrzymamy na białych jajkach. Łupiny cebuli pozwalają uzyskać odcienie brązu, pomarańczu i żółci.


             Wrzuć do garnka pokrojonego buraka i dodaj trochę wody oraz 2 łyżki octu. Gotuj jajka w soku z buraków przez kilkanaście minut od momentu zagotowania. Jajka pozostawiamy w barwiącym roztworze z dodatkiem dwóch łyżek octu do momentu uzyskania pożądanego koloru. Pisanki będą miały bardziej intensywny kolor jeśli pozostaną w wodzie na kilka godzin lub całą noc. Burak pozwala uzyskać odcienie różu, purpury i głębokiej czerwieni.


           W dalszych zabawach eksperymentujemy trzymając jajko 2-3h w roztworze buraczanymi i 2-3 h w roztworze z czerwonej kapusty. Wychodziły nam bardzo ciekawe efekty.

Barwienie jajek szpinakiem, lub pietruszką


          Kolor przypomina bardziej odcienie szarości, ale efekt i tak jest ciekawy.

Barwienie jajek kapustą


            Pokrój czerwoną kapustę, wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj dwie łyżki octu. Gotuj wywar około 20 minut. Następnie włóż jajka do wywaru na minimum 15 minut . Pozostaw jajko w barwniku z dodatkiem octu do momentu uzyskania pożądanego koloru. Nasze jaśniejsze jajka moczyły się w wywarze około 2-3h, a te bardziej granatowe spędziły w kapuścianym barwniku całą noc. Za pomocą czerwonej kapusty uzyskamy kolory od błękitu, poprze turkus do granatu.

          Efekt zabarwienia jajek kapustą jest fenomenalny, a każda pisanka ma inne walory kolorystyczne i subtelne przebarwienia. Aby wydobyć jeszcze bardziej głębię koloru warto nasmarować jaja na koniec tłuszczem np.: masłem lub oliwą z oliwek.

Barwnie jajek kurkumą i eksperymenty z kolorami


          Przepiękny efekt koloru żółtego uzyskamy dzięki kurkumie. Wystarczy zagotować jajka w wodzie z dodatkiem około dwóch łyżek kurkumy. Kolor jest bardzo ładny i intensywny już po kilkunastu minutach.

          Warto również z poeksperymentować z moczeniem jaj w różnych roztworach zarówno w kurkumie, buraczkach lub kapuście. Jajka różnie reagują i pojawiają się czasem ciekawe efekty przebić kolorystycznych.

Naturalne barwienie jajek i efekt końcowy


             Nadaj blasku swoim pisankom i wydobądź głębie koloru smarując jajka delikatnie masłem lub oliwą z oliwek. Zdjęcie poniżej pokazuje efekt końcowy po naoliwieniu pisanek. Powyżej na zdjęciu jajka leżą przy produktach, które posłużyły nam do barwienia. Żółte jajka na górze obok kurkumy, następnie szpinak, buraki, cebula i czerwona kapusta.